Софийски фестивал на науката: Създаване на механизми: Аутомата в кутия – 11 и 12.05

Тази година очакваме с нетърпение 14-тото издание на Софийския фестивал на науката! Щастливи сме, че Споделена работилница МИНТИ ще участва активно в програмата на фестивала за втора поредна година с още повече математика, забавление и майсторене.

С удоволствие ви каним на едно много любимо за нас занимание от поредицата занимания за създаване на прости механизми и бърникане в тях. Изучавайки и изпробвайки варианти за предаване на въртеливи движения, всеки ще изработи своя малка механична машинка. Заедно ще изследваме кое и защо в нея работи и кое и защо – не. Ще развием и оптимизираме механизмите, а после ще им вдъхнем живот, като създадем сцени с герои и декор! 

Заповядайте на 11 и 12 май, събота и неделя от 10:00 до 18:00 ч. в Sofia Tech Park, зона “Направи си сам” – Sofia Creation Station.

Подходящо е за ученици от 1 до 12 клас, като не са необходими предварителни умения или подготовка. Каним и децата между 5 и 8 г., като препоръчваме да работят заедно с придружител.

Местата в групите са 8, а времетраенето – 45 минути.

Работилницата е безплатна, а записването ще става на място. Молим да бъдете навреме и имайте предвид, че местата свършват бързо!

Групите и в двата дни са с начален час: От 10:00 ч. | От 11:00 ч. | От 12:00 ч. | От 13:00 ч. | От 14:00 ч. | От 15:00 ч. | От 16:00 ч. | От 17:00 ч.

Пълната програма в зона “Направи си сам” вижте тук: https://beautifulscience.bg/s-demonstraczii/zona-golemiyat-vzriv/

Разгледайте и останалите събития на Споделена работилница МИНТИ в рамките на фестивала: https://minti.bg/ssf24/

Софийския фестивал на науката предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката, технологиите и най-новите проучвания от цял свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието и носят надежди за бъдещето на човечеството. Завладява посетителите с представяния на водещи български и световни учени, дискусии, демонстрации, интерактивни работилници за ученици и възрастни, интердисциплинарно представяне на взаимодействието между наука и изкуство.

Софийски фестивал на науката

*Заниманието е вдъхновено от Tinkering studio на музея Exploratorium, Лос Анджелис. Tinkering в превод означава „бърникане” – процесът на правене на малки промени по нещо с цел поправянето или подобряването му. Това е един безкрайно ефективен и забавен практически начин за изучаване на света около нас, на законите на физиката и механиката.